Uitgebreide gegevens over Frederik (F.) Slomp (M)

ID 17355   Schuilnaam Frits de Zwerver, , , ,
Achternaam Slomp Adres
Voornaam Frederik Plaats Heemse
Initialen F. Beroep Ds. Predikant
Voorvoegsel Sterfdatum/leeftijd ()
Getrouwd met Categorie Verzet
Geslacht M Titel
Geboortedatum 05-03-1889 Krijgsmacht
Onderdeel Onderscheidingen
Legernummer Rang
Begraafplaats Vak, Rij, Graf , ,

Achtergrond:

Was Gereformeerd predikant in Heemse (Ov.), waar hij al voor de oorlog contact zocht met Duitse kerken om het Nationaal-Socialisme te bestrijden.
In 1942 dook hij onder. Samen met Mevrouw Helena Kuipers-Rietberg, die de schuilnaam 'Tante Riek' aannam, richtte hij de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers (de L.O.) op.
Zèlf nam hij als illegaal werker de schuilnaam 'Frits de Zwerver' aan.
De Duitsers noemden de organisatie ook wel eens de 'Christelijke Inbrekers Organisatie'. Voor de S.D. was de L.O. gewoonlijk 'Der Organisation Frits'.
Ds. Slomp zwierf overal door het land om het verzet te stimuleren. Soms stond hij op een zondag plotseling ergens op een preekstoel en preekte dan meestal uit het hoofd.
Op 1-5-1944 werd hij in Ruurlo gearresteerd. Men had hem voor een joodse onderduiker uit Enter aangezien. Hij werd naar de Koepelgevangenis in Anrhem overgebracht, maar daar op 11-5-1944 door leden van zijn eigen organisatie bevrijd. Het was de eerste gevangeniskraak tijdens de bezetting.
Bij zijn arrestatie had hij de illegale brochure 'Mogen wij zo verder gaan?' en een aantal bonkaarten bij zich. Die brochure was gedrukt op de illegale drukkerij van Henk Veldhuis in Blaricum. Na de oorlog is ds. Slomp nog enige tijd veldprediker op Java geweest (1945), maar al gauw werd hij daarvoor afgekeurd. Daarna was hij o.a. nog predikant in Hoorn, Noordwolde en Vaassen. In die laatste plaats is hij op 13-12-1978 op 80-jarige leeftijd overleden.
In Leidschendam is een gedenkteken voor hem opgericht.

Aanvullingen:

Bronnen:

Het Grote Gebod
Hun naam leeft voort

Heeft u aanvullingen of wijzigen voor deze persoon?
Mail dan naar database@documentatiegroep40-45.nl