Uitgebreide gegevens over Cornelis (C. de) de Graaff (M)

ID 6222   Schuilnaam Kees, , , ,
Achternaam Graaff Adres
Voornaam Cornelis Plaats Goes
Initialen C. de Beroep Huisschilder
Voorvoegsel de Sterfdatum/leeftijd 10-08-1944 (29)
Getrouwd met Categorie Verzet
Geslacht M Titel
Geboortedatum 03-11-1914 Krijgsmacht
Onderdeel Onderscheidingen
Legernummer Rang
Begraafplaats Vak, Rij, Graf , ,

Achtergrond:

Geboren te Goes.'
Ongehuwd.
Geloof: Nederlands-hervormd.
Hij was tijdens de bezetting hoofdverspreider van het illegale blad 'Trouw' voor Goes en omgeving. Meestal moesten de pakken kranten eerst uit Souburg gehaald worden, wat De Graaff vaak samen met zijn vriend Van der Hell deed. Verder deed hij veel aan hulpverlening aan onderduikers en hun gezinnen.
Zijn werkzaamheden voor de illegale pers zijn de oorzaak geweest voor het doodvonnis, dat over hem is uitgesproken, maar zij vormen slechtseen klein deel van het vele werk dat hij tijdens de oorlogs-jaren gedaan heeft.
Op 28-7-1943 had plotseling een inval door de S.D. plaats in het huis van Van der Hell aan de Lange Vorststraat. Van der Hell was gelukkig niet thuis en dook onder. Zo ook De Graaff.
Maar een collega?illegale werker uit Zeeuws?Vlaanderen, die door de S.D. gepakt was, verried hem. Hij ging zelf met de S.D. op stap en leverde De Graaff op 20-9-1943 in Bergen op Zoom aan de Duitsers over.
De Graaff werd op 5-8-1944 ter dood veroordeeld en op 10-8-1944 in het concentratiekamp Vught gefusilleerd.
Volgens het politierapport: 'Ook vereenzelvigt zich het geschrift met degenen, die Nederlandsche nationaal?socialisten vermoorden. Het bevatte verder zeer onbehoorlijke caricaturen, die den Fuhrer van het Groot?Duitsche Rijk en zijn soldaten moeten beleedigen, maar tegelijkertijd Stalin verheerlijken. Het Standgericht heeft geconstateerd, dat in dezen kring van daders de auctores intellectualis moeten worden gezien van talrijke misdaden tegen de bezettende macht, die de laatste maanden zijn gepleegd.
Op grond van deze overwegingen en omdat de in de verordening op de Bescherming der Orde genoemde strafbare feiten in meer dan een opzicht aanwezig zijn, moest de doodstraf worden uitgesproken.
In Goes is een gedenkteken mede voor hem opgericht.

Aanvullingen:

Bronnen:

Het Grote Gebod
Ondergrondse Pers
Hun naam leeft voort
Heeft u aanvullingen of wijzigen voor deze persoon?
Mail dan naar database@documentatiegroep40-45.nl