Uitgebreide gegevens over Jan Jozef Lambert (J.J.L.. van) van Hoof (M)

ID 8079   Schuilnaam , , , ,
Achternaam Hoof Adres
Voornaam Jan Jozef Lambert Plaats Nijmegen
Initialen J.J.L.. van Beroep Student
Voorvoegsel van Sterfdatum/leeftijd 19-09-1944 ()
Getrouwd met Categorie Verzet
Geslacht M Titel
Geboortedatum 07-08-1922 Krijgsmacht
Onderdeel Onderscheidingen MWO.4, LBD, MoF.bp, KCBC
Legernummer Rang
Begraafplaats Vak, Rij, Graf , ,

Achtergrond:

Geboren te Nijmegen.
Was na zijn gymnasiale opleiding student in de rechten in Nijmegen, waar hij vlak voor zijn dood het kandidaatsexamen deed. Hij was een enthousiast padvinder en verkenner.
Tijdens de oorlog hielp hij mee bij het verspreiden van illegale bladen. Ook werkte hij - in het kader van de Geheime Dienst Nederland - voor de militaire spionage.
Verder maakte hij zich verdienstelijk bij het maken van foto's en tekeningen van militaire objecten en aan het verzenden daarvan naar de Geallieerden. Daarbij bespioneerde hij - o.a. door in de Waal te gaan zwemmen en er te vissen - ook de Waalbrug. Zo kwam hij te weten waar de springladingen zaten.
Tijdens de strijd om Nijmegen in september 1944 heeft hij toen naar alle waarschijnlijkheid de draden van de springladingen doorgesneden. Men meent te weten dat hij daarbij gesnapt is, maar wist te ontkomen. Tegenover zijn ouders heeft hij van deze gebeurtenis nog met enkele woorden gewag gemaakt. 'De brug is gered', schijnt hij als terloops gezegd te hebben.
Enkele uren later, nadat de eerste Amerikanen Nijmegen binnengetrokken waren, ging hij, als tolk en gids, met een Engelse pantserwagen mee. In de Verlengde Hezelstraat wilde men een Duits mitrailleurnest buiten gevecht stellen, maar de Duitsers hadden er net een stuk pantserafweergeschut geplaatst en de wagen werd in brand geschoten. Twee inzittenden verbrandden. Jan van Hoof kwam met de handen omhoog tevoorschijn en werd door de Duitsers gegrepen. Ze vroegen hem: 'Bist du ein Auslander?' Jan antwoordde: 'Vrij Nederlander!'. Daarop rukten de Duitsers hem de oranje-band af die bewees dat hij bij de ondergrondse was, duwden hem de helm van het hoofd en schoten hem neer. De Duitsers begroeven hem samen met de twee omgekomen Engelsen provisorisch in het Kronenburgerpark, waar hij enige dagen later werd opgegraven.
In 1946 werd hij posthuum Ridder 4e klasse Militaire Willemsorde. Daarnaast ontving hij o.a. nog de Amerikaanse 'Medal of Freedom' en een hoge Engelse onderscheiding.
Op 17-9-1954 werd vlak bij de brug een monument voor hem onthuld door de toenmalige minister-president Beel. Jan had eens gezegd:, 'Met een gescheurde maar niet geschonden vlag zullen we straks het Wilhelmus zingen'. Dat is in het monument uitgebeeld. Het monument is een schepping van Marius van Beek, zelf een Nijmeegse oud-verzetsman. Enkele jaren later ontstond een controverse tussen hen die geloven dat Jan van Hoof de Waalbrug gered heeft en zij die eraan twijfelen. Dit conflict is tot nu toe nooit bevredigend opgelost.
Sprekende over Jan van Hoof heeft men het vaak over 'De redder van de Waalbrug' of over 'De Held van de Waalbrug'.
Omdat hij een enthousiast padvinder was, zijn er ook verkennersgroepen naar hem genoemd.
In Best, Middelburg, Reeuwijk en Voorschoten zijn gedenktekens mede voor hem opgericht.

Aanvullingen:

Bronnen:

Hun naam leeft voort


Heeft u aanvullingen of wijzigen voor deze persoon?
Mail dan naar database@documentatiegroep40-45.nl