Uitgebreide gegevens over Joseph (J.) Eijl (M)

ID 5256   Schuilnaam Joop, , , ,
Achternaam Eijl Adres
Voornaam Joseph Plaats Amsterdam
Initialen J. Beroep Magazijnmeester
Voorvoegsel Sterfdatum/leeftijd 13-03-1941 ()
Getrouwd met Categorie Verzet
Geslacht M Titel
Geboortedatum 01-10-1896 Krijgsmacht
Onderdeel Onderscheidingen
Legernummer Rang
Begraafplaats Ereveld Loenen Vak, Rij, Graf A, , 482

Achtergrond:

Hij was jood en aangesloten bij de (illegale) Communistische partij, waarvoor hij als sinds de zomer van 1940 actief was.
Tijdens de Februaristaking in Amsterdam in 1941 deelde hij pamfletten uit in de Van Woustraat. Hij werd toen door twee agenten van politie gearresteerd, die door een N.S.B.?er op hem attent waren gemaakt.
Joop werd op 13-3-1941 in Den Haag op de Waalsdorpervlakte gefusilleerd, samen met twee andere stakers en vijftien leden van de 'Geuzengroep' (De Achttien Doden).
Oorspronkelijk lag hij begraven op een kleine begraafplaats aan de Schouwweg in Wassenaar, maar die begraafplaats werd in 1982 ontruimd en de overblijfselen werden elders (her)begraven.
In Amsterdam en Schiedam zijn gedenktekens voor hem opgericht.
Hij werd gearresteerd op aanwijzing van een N.S.B.-er. Een verslag van zijn laatste uren: Op het middaguur worden de achttien (De Achttien Doden) uit hun cellen gehaald, naar een spreekkamer gebracht. En daar wordt de 'Gnadenent-scheidung' van generaal Christiansen voorgelezen. Daar wordt meege-deeld, dan de vonnissen die zelfde middag om vijf uur voltrokken zullen worden. Vijftien Geuzen staan vooor de dood. Drie, de jongsten, krijgen gratie. Het wordt tijd. Deuren slaan, er komen meer Duitse uniformen in de gangen. Commando's klinken. Ik zijn cel heft een van de vijftien het Wilhelmus aan. De anderen vallen in. Dan worden ze uit hun cellen gehaald, een rij wordt geformeerd. IJzerdraad voorop, in zijn oranje pyama. Achter hem de anderen. Omringd worden ze door gehelmde Duitsers. En plotseling, als het commando weerklinkt waarop ze zich in beweging moeten zetten, zingen ze. Eerst wat aarzelend, onzeker. Maar dan steeds krachtiger klinkt het ontroerende psalmvers: 'Nu ga ik op Gods altaren'. Zo gaan ze, vijftien Geuzen, de gevange-nisdeuren door, de poort uit. Drie Amsterdamse stakers die hun lot zullen delen gaan met hen: E. Hellendoorn, A. Coenradi, en J. Eijl. De eerste twee waren betrokken geweest bij de voorbereidingen van de Februaristaking, de laatste was op de tweede dag van de staking, terwijl hij manifesten uitgaf, gearresteerd. Buiten wachten de vrachtauto's. Ze klimmen erop, helpen elkaar. Dan rijden de auto's weg, de Van Alkemadelaan af, de duinen in, naar de Waalsdorpervlakte. Daar klinken na een poosje de salvo's.

Aanvullingen:

Bronnen:

Hun naam leeft voort
Gedenkboek Oranjehotel
Namenlijst Ereveld Loenen
Volkskrant 14-3-1981Heeft u aanvullingen of wijzigingen voor deze persoon?
Mail dan naar database@documentatiegroep40-45.nl